Top 7 beneficii ale zincului - Meltus, pentru tuse seaca si pentru tuse productiva
Top 7 beneficii ale zincului
18 aug., 2017 Meltus

Sanatatea si starea ta de bine pot fi imbunatatite in toate privintele daca te asiguri ca ai un aport suficient de zinc in dieta. De cele mai multe ori ne preocupa aportul de fier, de calciu sau magneziu, dar despre zinc nu stim decat ca are proprietati imunostimulatoare.

Ei bine, intr-un articol recent, oamenii de stiinta au explicat multiplele efecte benefice ale zincului asupra corpului uman subliniind ca “zincul este un mineral atat de critic pentru sanatatea organismului incat si cel mai mic deficit este un adevarat dezastru”

Zincul este atat de important datorita prezentei sale in fiecare tesut al organismului si implicarea sa directa in diviziunea celulara. Este un puternic antioxidant, care previne aparitia cancerului, dar in acelasi timp este implicat in mentinerea nivelurilor hormonale normale. Ca urmare, deficitul de zinc poate determina aparitia infertilitatii atat la barbati cat si la femei si un libido scazut. Mai mult, concentratiile reduse de zinc determina exacerbarea efectelor stresului asupra corpului si accelereaza imbatranirea.

Zincul afecteaza sinteza de proteine si este necesar pentru buna functionare a celulelor albe si rosii . Cea mai mare cantitate de zinc este concentrata la nivelul oaselor, pancreasului, rinichilor, ficatului si retinei.

Deficitului de zinc apare cel mai adesea din cauza unei diete sarace in alimente care contin zinc. Zincul se gaseste cel mai mult in carne, stridii si lapte.

Zincul din cereale si legume este legat de fitati, ceea ce-l face inaccesibil corpului uman. De aceea, vegetarienii au cel mai mare risc de aparitie a deficitului de zinc, dar si persoanele care consuma mult alcool sau cei cu probleme digestive si o aciditate scazuta la nivelul pasajului gastric.

Principalele simptome ale deficitului de zinc sunt: aletrarea simtului gustului, crescand apetitul pentru alimente mai sarate sau mai dulci, lipsa de energie, oboseala cronica, diareea, infertilitatea, imunitate scazuta, incapacitate de concentrare, probleme cu memoria, vindecarea lenta a ranilor, sunete in urechi.

De multe ori aceste simptome , desi sunt prezente, nu le legam de existenta deficitului de zinc, ci de existenta altor boli sau conditii ale starii noastre de sanatate.

Enumeram mai jos 7 din cele mai importante beneficii ale Zincului:

1.      Imbunatateste performanta si puterea fizica a atletilor care desfasoara traininguri intense, deoarece are un rol important in productia de hormoni.

2.      Previne cancerul si intareste sistemul imunitar

Studiile recente arata prezenta deficitul de zinc in mai multe tipuri de cancer: cancerul de san, de ovare, de colon, de plamani, de piele sau in leucemie.

Deficitul de zinc afecteaza profund sistemul imunitar din cauza faptului ca lipsa concentratiilor optime din organism produce un declin rapid al functiei celulelor T. Celulele T sau limfocitele T reprezintă limfocite cu un rol central în imunitatea mediată celular, sustinand organismal in momentul in care este atacat de virusi sau bacterii.

3.      Imbunatateste sanatatea sistemului cardiovascular

Zincul are un rol esential in mentinerea sanatatii celulelor cardiovasculare si endoteliului, iar deficitul de zinc poate determina cresterea colesterolului si a inflamatiei, doi importanti factori de risc pentru aparitia afectiunilor inimii.

4.      Sustine sanatatea aparatului reproductiv la barbati si mentinerea fertilitatii

Un studiu recent pe 88 de barbati cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani a demonstrat ca barbatii cu un nivel normal al testosteronului aveau concentratii mai mari de Zn spre deosebire de cei cu un nivel redus al testosteronului.

Zincul este necesar pentru producerea enzimelor care initiaza diviziunea celulara, dar tesutul prostatic necesita o cantitate de zinc de 10 ori mai mare pentru buna sa functionare, fata de celelalte celule. Un nivel optim al zincului la nivelul prostatei protejeaza celulele de distrugere, inflamatie sau dezvoltarea cancerului.

5.      Sustine sanatatea aparatului reproductiv la femei si mentinerea fertilitatii

La femei, zincul este implicat in procesul de crestere si maturizare a ovulelor, astfel incat femeile cu deficit de zinc ajung sa aiba probleme cu ovulatia si , implicit, apare problema infertilitatii.

6.      Are un puternic efect antioxidant

Zincul este un excellent antioxidant care neutralizeaza radicalii liberi legandu-se de ei. Zincul are un rol important in contracararea efectelor negative ale excesului de fier si a radicalilor care cresc inflamatia.

7.      Imbunatateste somnul, functia cognitiva si nivelul energetic

Zincul asigura functionarea optima a neurotransmitatorilor care comunica cu restul corpului, ajutand la mentinerea functiei cognitive. Este necesar in metabolismul melatoninei, un hormon cheie pentru un corp sanatos.

Fiind implicat in activitatea a peste 300 de enzime, Zincul are multe alte beneficii pentru organismul uman si explica de ce si cel mai mic deficit poate determina aparitia unor simptome sau afectiuni nedorite.

Zincul se gaseste si in gama de siropuri Meltus Expectolin destinata combaterii tusei productive atat pentru adulti, cat si pentru copii, unde prin actiunea sinergica cu iedera si mierea contribuie la reducerea duratei simtomatologiei suparatoare prin efect imunostimulator.